MOUSE TRAP FARM

Mouse Trap Farm , met een dubbele, laat-middeleeuwse wal omringd, stond op de Belgische kaarten aangeduid als "Château" en was bij de Belgen en Fransen bekend als "Château du Nord".  De Britten noemden de boerderij "Shell Trap Farm" (Vrij te vertalen als "Boerderij die obussen aantrekt"). Op bevel van de leiding van het V Corps werd deze "ongeluksbrengende" naam veranderd in Mouse Trap Farm ("Muizenvalhoeve"). Sommige eenheden spraken ook van "Canadian Farm" omdat het hoofdkwartier van de 3rd Canadian Brigade er gevestigd was.   De Duitsers veroverden de boerderij na de laatste gasaanval tijdens de tweede slag om Ieper op 24 mei 1915. In hun enthousiasme gaven ze de versterking de naam "Wieltje Château" alhoewel ze Wieltje zelf niet veroverd hadden. Later veranderden ze de naam in "Wasserschloss".

De dubbele omwalling rond de boerderij had zijn voor- en nadelen. Het voordeel was dat de versterking over een extra verdediging beschikte. Het nadeel was de beperking van de evacuatiemogelijkheden. De boerderij diende niet alleen als hoofdkwartier van de 3de Canadese brigade, maar ook als verbandpost. Toen de boerderij in brand werd geschoten, moesten de gewonden geëvacueerd worden. Aangezien de Duitsers voortdurend de enige doorgang door de wal bestookten, moesten de gewonden door het water in veiligheid gebracht worden. De verantwoordelijke voor de verbandpost was Capt. Francis Alexander Scrimger. Scrimger was als geneesheer van de Canadian Army Medical Service toegevoegd aan het 14de (Royal Montreal) bataljon. Voor zijn toewijding op Mouse Trap Farm tussen 22 en 25 april ontving Scrimger het Victoria Cross.

Bruce Bairnsfather maakte als 2nd lieutenant een aanval op Mouse Trap Farm op 25 april mee en raakte er gewond. Als tekenaar van het typetje "Old Bill", de gewone soldaat aan het front, zou hij honderden cartoons over oorlogstaferelen maken en daarmee de beroemdste cartoonist van zijn tijd worden.  "Het beschieten van de boerderij duurde voort. Als ik op de oever van de wal lag, hoorde ik een kolossaal geruis in de lucht, maar ik hoorde de inslag niet meer... Ik lag in het water en zat van kop tot teen onder de modder. Plotseling begon ik over mijn hele lichaam te beven. Ik kon me nergens vastgrijpen. Ik was door een granaat opgeblazen..."

Door de gevechten ten westen en noordwesten van Mouse Trap Farm tijdens de Duitse verovering van de boerderij op 24 mei 1915, stierven T. Carthy en J. Condon van het Royal Irish Regiment.   Carthy was met zijn 47 jaar de oudste militair van zijn eenheid, Condon was met zijn leeftijd van nog net geen 14 jaar de jongste gesneuvelde militair van de wereldoorlog...

Tekst : Robert Missinne