Demarcatiepalen te Boezinge en Lizerne

Deze demarcatiepalen werden opgericht langsheen de hele frontlijn van de Noordzee tot aan de Zwitserse grens en moesten de verste Duitse opmars aanduiden.  Initiatiefnemer voor het plaatsen was de Franse beeldhouwer en oudstrijder Paul Moreau-Vauthier.  Oorspronkelijk stonden er 22 dergelijke zuilen in de Ieperse salient.  Daarvan schieten er nu nog 19 over.   Drie van deze zuilen hadden te maken met de gasaanvallen.

  Een eerste staat op het kruispunt van de Lizerne.  Op 24 april 1915 om 1u.30 veroverden de Duitsers Lizerne op de Fransen en beschikten ze daarmee over een stevig bruggenhoofd aan de westkant van het kanaal.   Vanuit deze positie konden ze de Belgen in hun flank bedreigen.  De Belgen vingen deze aanval echter dapper op, niettegenstaande de Duitsers weer van traangas gebruik maakten.  De Belgen konden hun flank behouden en slaagden er zelfs in om weer contact te maken met de Fransen door rond Zuidschote de lijn uit te breiden.  Op 27 april konden de Fransen Lizerne heroveren en de Duitsers achteruitdrijven tot halfweg Lizerne-Steenstrate. 
Op 15 mei dreven de Fransen de Duitsers terug naar de oostzijde van het kanaal.  De Duitsers zouden tijdens het verdere verloop van de oorlog het kanaal niet meer oversteken, tenzij als krijgsgevangenen.

 

  Een tweede demarcatiepaal staat vˇˇr de bunker in het kasteelpark te Boezinge.  Op deze bunker staat nog een geschutsstuk.   Deze zuil staat hier echter niet op zijn plaats : de Duitsers zijn er nooit in geslaagd om Boezinge te bereiken.  Zij slaagden er enkel in het kanaal over te steken tussen 24 april en 15 mei en zo een bruggenhoofd te maken gaande van Steenstrate, over Lizerne en dan terug naar het kanaal bij Het Sas (halfweg Boezinge-Steenstrate).  De zuil van Boezinge had dus beter bij Het Sas gestaan.

Een derde demarcatiepaal met betrekking tot de gasaanvallen stond langsheen de Brugseweg tussen Sint-Juliaan en Sint-Jan vˇˇr het Wieltje tot de Duitsers het zuiltje in 1943 weggehaald hebben.

De monumentjes zijn ongeveer 1 meter hoog, gebeeldhouwd uit roze graniet. In deze frontsector zien we bovenop het zuiltje de helm van het Adrian-mode (Belgisch type) met de vermelding "Ypres", op de zijvlakken een gasmasker en een drinkbus en aan de hoeken een handgranaat. Oorspronkelijk vermeldden de zuilen ook de volgende tekst in het Nederlands, het Frans en het Engels : "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht". Tijdens de tweede wereldoorlog werd deze tekst door de Duitse TrofeeŰnbrigade weggebeiteld.

Tekst : Robert Missinne