MONUMENT KITCHENER'S WOOD
22 april 1915

 

Op 22 maart 1997 pakte de Vrije Basisschool Sint-Juliaan uit met de onthulling van een monument "Kitchener's Wood 22 april 1915"
Het twee meter hoge gedenkteken staat langs de Wijngaardstraat te Sint-Juliaan ter hoogte van het bedrijf 'Betonbouw' van Ignace Bentein.
Het monument herinnert aan de eerste geallieerde reactie na de eerste grootschalige chemische aanval uit de geschiedenis op 22 april 1915 (begin van de tweede slag om Ieper) met de
Duitse chloorgasaanvallen.

Het monument kwam er op initiatief van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan, die in het verleden reeds meerdere keren rond deze gebeurtenissen werkte: de herinnerings- tentoonstelling Gas over Langemark, aanplanting van vredeseiken in de dorpskom van Sint-Juliaan en de herdenkingsplechtigheid op de 80ste verjaardag van de gasaanvallen in aanwezigheid van de O.P.C.W. (UNO-controle-organisatie die moet toezien op het verbod van productie en gebruik van chemische wapens).

 

 

BESCHRIJVING VAN HET MONUMENT
Op het voetstuk van gladgewreven stenen staat een bordje met een historische situering.
Uit het voetstuk rijzen
getailleerde stenen die symbool staan voor de stukgeschoten bomen van Kitchener's Wood.
Het geheel wordt bekroond met een
ruwgekapte steen als symbool voor de gaswolk en de boomkruinen.

Op deze steen staat de tekst "KITCHENER'S WOOD 22 APRIL 1915" in een boog rond een eikenblad met daarop een eikel. Deze acorn on oakleaf is het symbool van de Canadese 10de en 16de regimenten. Deze kregen als enigen in het Canadese leger de toelating om een eigen schouder-insigne op het uniform te dragen. Dit insigne met een eikel op een eikenblad, herinnert beide regimenten aan de gevechten om Kichener's Wood.

 

UITVOERING
Beeldhouwer Jef Dekeyser uit Sint-Juliaan ontwierp het geheel en stond in voor de uitvoering. Hierbij werd hij geholpen door Ignace Bentein.

 

 

ONTHULLING
De plechtige onthulling vond plaats op zaterdag 22 maart 1997 in aanwezigheid van een delegatie van het 16de Canadian-Scottish Regiment. Deze delegatie bestond uit een 45-tal kadetten met begeleidende officieren.
Daarnaast was er ook een afvaardiging van de
Bayview Elementary School uit Nanaimo (British Columbia, Canada). Deze school is verbroederd met de Vrije Basisschool Sint-Juliaan.
De Canadese ambassade stuurde een vertegenwoordiger en ook mensen van de West-Vlaamse overheid woonden de plechtigheid bij.

Om half vier was er een 'Remembrance March' vanaf Mouse Trap Farm naar Kitchener's Wood. Met deze mars werd de middernachtelijke tocht van 1915 overgedaan.
Om 16u.00 werd het monument dan officieel onthuld door vertegenwoordigers van de Canadese ambassade, het 16de Canadian-Scottish Regiment, onze gemeente en van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan.