JOZEF DEKEYSER

De leerlingen van de derde graad trokken naar het atelier van beeldhouwer Jef Dekeyser.

Hij is professioneel beeldhouwer.  Hij volgde opleiding aan het Hoger instituut Sint-Lucas in Gent.  Behalve met eigen creaties, verwierf hij op de eerste plaats een stevige reputatie als restaurateur van monumenten.  Zo werd op hem beroep gedaan voor de restauraties van het Provinciaal Hof en de O.L.V.-kerk in Brugge, de O.L.V.-kerk in Tongeren, het befaamde stadhuis van Oudenaarde en nog heel wat andere historische gebouwen.

Sinds Jef op vraag van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan het Kitchener's Wood-monument maakte, krijgt hij geregeld nieuwsgierige kinderen over de vloer.
Hieronder een verslag.

Eerst stellen Heidi en Fran Jef kort voor.  Vervolgens vertellen Cindy, Ellen, Evi en Katrien over de fossielen die Jef soms vindt tijdens het beeldhouwen uit de ruwe steen.  Brecht V., Valerie en Virginie maakten kennis met de werkmaterialen van een beeldhouwer.  Brecht B. en Lindsay bezorgen U een schriftelijke cursus beeldhouwen.  Nele en Sophie weten dat Jef ook beelden moet restaureren.  Sarah, Isabelle en Nele staan vol bewondering bij het nieuwe werk over de fietsvluchtelingen.   Annelies, Kevin en Marike leerden twee Nicolazen kennen.

 

Jef ?

Jozef Dekeyser, die wij beter kennen als Jef, is beeldhouwer van beroep.
Hij maakt heel wat beelden, waaronder versierde torentjes en versieringen voor op grote gebouwen of kerken.
Hij maakt en herstelt beelden. Jef maakt ook soms dingen voor zichzelf.

Geven en houden ?
Het grootste deel van de gemaakte beelden zijn voor anderen. Maar hij maakt ook dingen voor zichzelf. In zijn tuin staan bijvoorbeeld 3 stenen ’’palen’’.
Er staan nog heel wat andere dingen, zoals platte stenen met teksten erop.
Jef is een verwoed kunstenaar. Dat is te zien aan de 6 bonzai-boompjes.  Hij vindt het een soort kunst om deze te onderhouden en verzorgen.  "Je moet ze geregeld snoeien," zegt hij. Er staat ook een mini-bos.

Als Jef een beeld maakt, dan doet hij dat met veel enthousiasme.
Wanneer hij iets maakt voor zichzelf, dan houdt hij van wat hij gemaakt heeft. Jef verkoopt hetgeen hij voor zichzelf maakt niet. Hij zou het te veel missen.

Heidi en Fran

 

Fossielen

Op 11 mei 1998 gingen we op bezoek bij Jef Dekeyser. Jef is een beeldhouwer en woont in ons dorp (Sint-Juliaan).  Wij zullen het hebben over zijn fossielen.

Een fossiel is een verharde afdruk in steen van bv. een plant of dier van miljoenen jaren geleden. De fossielen die Jef heeft, heeft hij allemaal zelf ontdekt tijdens het uitkappen van beelden. Hij heeft verschillende soorten fossielen: bv. hij heeft er waarvan je helemaal niet kunt zien wat het is, hij heeft er ook waarvan je de helft kunt van zien en ook één waarvan de bovenkant er helemaal in staat maar de zij- en onderkant niet.   De fossielen die hij heeft uitgekapt, spaart hij zelf en stopt ze zorgvuldig in een glazen kist. Het gebeurt ook wel eens dat hij het fossiel niet kan uitkappen omdat het beeld dat hij moet maken op die plaats komt. Dat is natuurlijk heel jammer voor hem!!

Cindy, Ellen, Evi, Katrien

 

Het werkmateriaal

Om te beeldhouwen heb je heel wat materiaal nodig, bijvoorbeeld verschillende hamers : groot of klein; houten of metalen koppen, verschillende beiteltjes, een automatische beitel om gemakkelijker grote stukken steen weg te kappen, een slijpsteen (om de beitels te slijpen), schuurpapier, klei, gips, potlood, tekenpapier en vooral steen.

Brecht V., Valerie, Virginie

 

Maken van beelden
Hij tekent het eerst op papier. Dan maakt hij een model in klei.
Als hij wil weten of het goedgekeurd is, moet hij naar de opdrachtgever.
Dan tekent hij het op witsteen.
Dan beitelt hij het. Eerst kapt hij het ruw en dan maakt hij het glad, dan wrijft hij er op met schuurpapier.
Hij heeft ook een luchtdrukbeitel om te kappen. Anders doet hij het met de hamer en beitel.

Brecht B. en Lindsay

 

Herstelling van de beelden

Jef Dekeyzer woont in St.-Juliaan. Zijn beroep is beeldhouwer. Soms moet hij van een oud beeld een nieuw exemplaar maken. Eerst werkt hij met gips de afgevallen stukken bij. Dan moet hij het nog eens in een andere steen uitbeitelen.

Nele en Sophie

 

De fietsvluchtelingen

Bij Jef stond er een beeldhouwerk dat een herinnering is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog (1940). Er stond een jongen op die aan het vluchten was, met een fiets, een ijzeren drinkbeker, een zak met kleren en een koffer op zijn bagagerek. Wat er vooral opvalt, is het nummerplaatje aan het voorwiel. Dit monument kunt u nu in Poperinge bewonderen, want het werk werd in de week van 11 mei 1998 geplaatst. Het werd onthuld op 17 mei 1998. Jef had het speciaal nog laten staan omdat wij het zouden kunnen bezichtigen. (Misschien hebt u het gehoord op de radio toen het ingehuldigd werd.)

Sarah, Isabelle en Nele

 

Nicolaas bij Jef Dekeyser

Maandag 11 mei gingen we met de 3de graad naar de beeldhouwer Jef Dekeyser om een kijkje te nemen in zijn atelier. We hebben veel werken gezien o.a. een kleimodel van St. – Nicolaas (van de legende van de kinderen in de vleeskuip).   Zijn staf wijst naar buiten dus dat wil zeggen dat hij bisschop is. Als de staf naar de persoon toewijst, is het een abt.

We hebben ook nog iets gezien van Nicolaas Hoet ('Nicolaas de kanonnier'). Jef vertelde kort de geschiedenis van Nicolaas. Vele eeuwen geleden, tijdens de bezetting van Ieper door de Spanjaarden, logeerde de koning van Frankrijk in 'Het Wieltje'. Toen was het de gewoonte om tegen de vijanden te zeggen waar de koning logeerde. Maar dat was niet gebeurd.

Dus schoot Nicolaas Hoet onwetend dat de koning daar logeerde op Het Wieltje. Hij doodde achttien man, gelukkig niet de koning. De koning ging naar Nicolaas om te zeggen dat hij goed kon mikken. En hij vroeg of hij in zijn ( het Franse) leger zou komen helpen vechten maar hij weigerde ; hij bleef trouw aan Spanje.

Jef moet nu een beeld van Nicolaas maken.  Daar mochten wij ook even aan meebeitelen.  Als het af is, komt het op de vestingen bij het open zwembad te Ieper.

Annelies, Kevin, Marike