Karel Verleyen

Op 27 oktober zijn we naar de cultuurzaal te Langemark naar Karel Verleyen gaan luisteren.  Daar heeft hij onder andere over zijn hobby's verteld. Elke morgen gaat hij één uur joggen, als het slecht weer is gaat hij meer dan 20 kilometer fietsen met zijn home-trainer. En vroeger is hij op tennisstage geweest. Hij heeft ook lang gebasket, gevoetbald en aan karate gedaan en nog andere dingen van sport. In zijn vrije tijd kookt hij en brengt hij zijn tuin in orde.

Kevin Butaye, Pedro Dereyne, Jeffrey Huyghe, Elke Huyghe, Griet Commeine, Kevin Landsheere

verleyen.JPG (9590 bytes)  

Vroeger wilde hij geen schrijver worden want zijn vader, Cyriel Verleyen, was  schrijver. Hij zag hoe zijn vader uren bezig was met schrijven en tenslotte toch zijn tekst verfrommelde en wegsmeet. Maar verhalen vertellen deed hij wel. Uiteindelijk werd Karel toch schrijver. Sommige verhalen gaan over wat hij heeft meegemaakt. Hij is begonnen in 1968. Tot nu toe heeft hij 72 boeken geschreven denkt hij. Hij begint met ideeën. Dan maakt hij een plan. Voor één bladzijde heeft hij 6 uur nodig. En voor één boek ongeveer70 dagen. Nadat hij alles geschreven heeft, moet er nog een kaft bij. 'De Dieven gerold' is één van de jeugdboeken die hij heeft geschreven.

Kaat,Herlinde, Evelien, Stijn, Karel.

 

dieven.JPG (9301 bytes) Hoe verloopt het schrijven ?

Als Karel een boek wil schrijven, moet hij 6 uur werken om één bladzijde af te maken. Eerst schrijft hij zijn ideeën op in een groot dik schrift. Dan zoekt hij een idee uit om er één boek over te schrijven. Daarna zet hij dat in kleine plannetjes, dan maakt hij van al die kleine plannetjes één groot plan. Van dat plan maakt hij een korte inhoud van ongeveer 3 en een half cursusblad. Daarna maakt hij zijn verhaal. Dit geeft hij dan aan de uitgever en die zegt of het goed is. Volwassenen en kinderen mogen het eens lezen en dan zeggen of ze het goed vinden. Maar nu moet er nog een kaft aan. Dit vraagt hij aan een tekenaar(es), zij/ hij moet het boek ook doorlezen en dan daarover een ontwerp maken. Als alles dan op zijn plaats zit, krijgt Karel het boek terug, hij moet het boek dan nog eens doornemen en alle fouten verbeteren. Dit zijn fouten als verkeerd gesplitst door de computer, enz. Dan wordt het boek gedrukt en kun je het kopen.

Nele, Cindy, Sarah en Lindsay.

kaartje.JPG (18005 bytes) De gegevens van Karel Verleyen

Karel Verleyen is een jeugdauteur en is 60 jaar oud. Hij heeft ongeveer 72 boeken geschreven. Het boek 'Dieven gerold' is het meest bekende boek in onze klas. Voor elk boek dat verkocht wordt, krijgt hij ongeveer 25 frank. Hij heeft al een anderhalf miljoen boeken verkocht. Hij heeft 2 kinderen van 32 en 34 jaar, ze zijn allebei agent. Hij kookt ook graag, omdat hij graag lekker eet. Hij heeft ook een kleinkind dat veel vertelt over hem en zo krijgt hij veel brieven. Wij wensen Karel Verleyen veel succes toe.

Lindsay, Sophie, Evi en Valerie.