FIETS- OF WANDELZOEKTOCHT

Ter gelegenheid van OMD 99 werd te Sint-Juliaan ook een parcours langsheen de overblijvende betonnen versterkingen tussen Wieltje en Sint-Juliaan uitgestippeld.

Vooraf

  1. Deze tocht leidt ons langsheen de overblijvende betonnen versterkingen tussen Wieltje en Sint-Juliaan. Daarvan resten er nu (zomer 1999) nog een 14-tal. Oorspronkelijk stonden er in deze zone zo’n 120. Het merendeel ervan werd in de jaren na de oorlog gesloopt. De overblijvende versterkingen hadden verschillende functies : het merendeel zijn schuilplaatsen maar er zijn ook enkele bunkers die dienden als geschutsbunker, commandobunker, transmissiepost, enz. Het loont zeker de moeite om die verschillende types/functies eens van naderbij te bekijken.
  2. Alle constructies waar we voorbijkomen, zijn door de Duitsers aangelegd n ‘de tweede slag bij Ieper’ (gasaanvallen april-mei 1915) en vr ‘de derde slag bij Ieper’ (zomer en najaar 1917). De Britten veroverden de meeste van deze versterkingen op de eerste dag van de derde slag (31 juli 1917), de rest werd enkele weken later veroverd. Na hun verovering werden sommige van de versterkingen aangepast aan de gewijzigde situatie. In het voorjaar 1918 heroverden de Duitsers hun oude versterkingen.
  3. Voor een beter begrijpen van de gebruikte terminologie in deze beschrijving, verwijzen we naar de tekst ‘Betonnen schuilplaatsen en bunkers’ van Roger V. Verbeke.
  4. Onder ‘voorkant’ van de constructie bedoelen we het deel dat naar de vijand toe gekeerd is. De ‘achterkant’ is dan uiteraard de kant die uitgeeft op de eigen linies. Hier bevinden zich bijna altijd de toegangen. Met linkerkant- en rechterkant bedoelen we kijkend van de achterkant naar de voorkant.
  5. De tocht kan te voet afgelegd worden maar per fiets is het wellicht handiger. Het pad langs de Steenbeek en het stuk kerkwegel tussen de Wijngaardstraat en de Peperstraat zijn niet berijdbaar met de wagen.
  6. Alle versterkingen zijn zichtbaar vanop de openbare weg maar liggen op priv-grond en zijn dus niet toegankelijk. Respecteer dit en betreed ze niet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaars !

 

Lijst van de versterkingen

De versterkingen kunnen we situeren in :

Overzicht in volgorde van de rondrit :

 

kaarttocht.JPG (47039 bytes)

 

Routebeschrijving :

Volg de Sint-Juliaanstraat tot aan het kerkplein

 

Voor bijkomende uitleg over de versterkingen verwijzen we naar de bunkerinventaris.

 

 

Algemene
startpagina