EVOCATIE

En toen bouwden we een barak van plak en stak ...

De leerlingen van de derde graad van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan brengen in het kader van Open Monumentendag 1999 een evocatie.  Zij verplaatsen zich zo'n tachtig jaar terug in de geschiedenis en kruipen in de huid van dorpelingen die de verwoesting van het dorp beleefden maar die er ook voor zorgden dat er een nieuw Sint-Juliaan werd opgebouwd.

De tekst van de evocatie werd geschreven door Geert Spillebeen, jeugdauteur en VRT-radio-journalist.  Hij baseerde zich op interviews die Robert Missinne ruim 15 jaar geleden opnam bij mensen die alles meemaakten.  Jammer genoeg leven er van die hele reeks geïnterviewden nog maar enkelen  ...

De evocatie is een wisseling van klank- en beeldfragmenten en stukjes dramatisatie door de leerlingen.  Op die manier leven de leerlingen zich in in de situatie van de heropbouw en hopen zij het publiek in die sfeer mee te nemen.

Over de inhoud verklappen we niet teveel.  Het moet immers een verrassing voor de toeschouwers blijven.  Voor wie echt nieuwsgierig is : hieronder staan wat sfeerbeelden van de repetities.  Misschien verneem je daar toch iets over de inhoud.

 

 

Op maandag 23 augustus (ja, ja, nog tijdens de grote vakantie !) startten de leerlingen met de repetities voor de evocatie.  Geregeld proberen we wat foto's te nemen.   Hieronder een chronologisch verslag.

 

23 augustus 1999

terug1.JPG (11787 bytes)   Terug naar huis ?

Hannelore Vanhoorne, Elien Toortelboom en Daisy Vandaele hebben zopas hun eerste toneelstappen op het podium gezet.
In de evocatie spelen zij de rol van Elodie, Flavie en Margriet.  Flavie en Margriet zijn twee zussen en Elodie is hun vriendinnetje.  Zij verblijven in Frankrijk tijdens de oorlog.  Na de wapenstilstand vragen ze zich af wanneer ze eindelijk terug naar huis kunnen.

 

wis1.JPG (12394 bytes)   Regisseur Hubert Herreman geeft instructies aan Elke Huyghe, Jeffrey Huyghe en Herlinde Heyman.

Elke en Herlinde spelen in de evocatie de rol van de (vriendelijke) Soeur Clémence en (strenge) Soeur Godelieve.  Deze beide zusters die vóór de oorlog in onze school werkzaam waren, werkten tijdens de oorlog in het vluchtelingenweeshuis te Wisques in Frankrijk.
Jeffrey vertolkt de rol van 'Facteur' die de brief brengt met het droevige nieuws dat Sint-Juliaan volledig verwoest is en dat ze zeker nog niet kunnen terugkeren.

 

schim1.JPG (9600 bytes)   "Eerste lezing" van de tekst van Jules en Camiel. (Jonas en Robin Strumane)

Jules en Camiel komen op verkenning naar het verwoeste Sint-Juliaan maar vinden er maar met moeite hun weg.  Eerst ontdekken zij de Langemarkstraat (onze huidige Brugseweg) aan de hand van de boomstompen die de weg afboorden.  Dan komen ze in de Roeselarestraat waar ze een vlag zien wapperen van de 'Tsjings'.  Dat waren Chinese arbeiders die de lijken aan het front moesten komen ontgraven.  Daarbij stellen Jules en Camiel zich de vraag hoeveel soldaten wel niet gesneuveld zijn.

 

schim2.JPG (6756 bytes)   Een wereld vol schimmen

Robin en Jonas vertolken in feite een dubbelrol.  Tijdens de evocatie zullen zij in een schimmenspel de gevaren van de frontstreek uitbeelden.  Het was er zeker geen pretje om door te reizen.  Op Sint-Juliaan werd zelfs een reiziger tijdens een nacht vermoord.  De dader werd nooit gevonden.

 

 

24 augustus 1999

Vandaag komt de tweede ploeg voor de eerste maal repeteren.  Gisteren verliep alles vrij vlot.  Wat wordt het vandaag ?

opstel1.JPG (7733 bytes)   Sijn Butaye vertolkt ook een dubbele rol.   Hier speelt hij een jongen die tijdens de zomer 1919 op 'schoolreis' komt naar de frontstreek.  Blijkbaar was het toen ook al de gewoonte dat de leerlingen ná een schoolreis een opstel 'mochten' schrijven.  Gelukkig voor onze evocatie is dat opstel bewaard gebleven en ... Stijn mag alles nog eens overdoen.

 

regie.JPG (12899 bytes)   Hubert Herreman is onze professionele regisseur.  Zonder hem zou onze evocatie wellicht niet door hebben kunnen gaan.   Hij regisseert onder andere bij de Sint-Jansgilde en ook de Bakelandtstoet valt onder zijn regie.

Is hij hier even de draad van het verhaal kwijt ?

 

barak1.JPG (9841 bytes)   Hier zitten we dan in onze 'barak', momenteel bestaan de wanden echter nog uit enkele Zweedse banken.  We maken kennis met Tim Missinne (Cyriel Petillion), Karel Van Bockstael (Cylard Vanderjeugd), Jeffrey Huyghe (onze Franse facteur maar hier 'Zoon 1') en tenslotte Evelien Derde (moeder Leontine Crevits).

Cylard en Leontine Vanderjeugd-Crevits waren de eersten die het aandurfden om op Sint-Juliaan opnieuw te beginnen.  Het was dan eind januari 1920.  De oorlog was toen reeds één jaar en drie maanden achter de rug !  Aannemer Petillion volgde twee weken later en probeerde zoveel mogelijk mensen terug naar Sint-Juliaan te krijgen.  Hier bestelt hij echter een 'bleke'.

 

25 augustus 1999

Vandaag kwam de eerste ploeg opnieuw repeteren.  We namen geen foto's om de concentratie niet te breken.  We stelden vast dat we voldoende tijd over hadden tussen de verschillende stukjes ... het loopt dus vlot.  We zien uit naar morgen ...

 

 

25 augustus 1999

Vandaag was er géén repetitie, de regisseur en de acteurs konden wat uitblazen.
Ondertussen zijn Steven Vansteenkiste en Jan Verdoodt (We'll Remember, Pops) aangekomen met heel wat planken en ander materiaal.  Vol enthousiasme begonnen ze te meten, te timmeren, te zagen, te kloppen en heel wat fout geklopte nagels weer uit te trekken.

pops1.JPG (9613 bytes) pops2.JPG (9469 bytes)

De kinderen zullen tevreden zijn : de Zweedse banken hebben plaats gemaakt voor echte wanden.  Zelfs de afmetingen van de namaakbarak komen precies overeen met deze van de originele barak !

pops3.JPG (10684 bytes)

 

 

26 augustus 1999

Ook de tweede ploeg was volledig op post.   Zelfde opmerking als hierboven.  De repetitie vlotte redelijk goed.  De acteurs hadden echter één probleem : ze poeten proberen half zo traag te spreken en dubbel zo luid.  Het zal wel lukken.

 

 

 

2 september 1999

Karel Van Bockstael uit het zesde leerjaar kruipt in de huid van Cylard Vanderjeugd.

Stiekem bekijkt hij in de coulissen nog eens zijn tekst om enkele minuten later zijn rol te vertolken aan de tapkast.

 

Achter de tapkast staat Leontine, de vrouw van Cylard. Deze rol is weggelegd voor Evelien Derde uit het zesde leerjaar.

Haar koopwaar valt zeker in de smaak van regisseur Hubert en meester Robert.

Stilletjesaan valt alles in zijn plooi. We kijken al uit naar onze optredens volgende week !!!

     

 

     

 

     
Algemene
startpagina