CHEDDAR VILLA

 

LIGGING : Fusiegemeente : LANGEMARK-POELKAPELLE
Deelgemeente : LANGEMARK
Dorp / wijk / hoek : SINT-JULIAAN
Straat : Brugseweg 1
Ligging : Rechts van de weg r. Ieper

 

BENAMING : Cheddar Villa (GB)

 

INFO :

Dit merkwaardig bouwwerk bevindt zich rechts van de Brugseweg richting Ieper, aan het begin van de Noorderring.

Deze kazemat (= bunker voor (zwaar) geschut) werd gegoten tussen de muren van de vroegere boerderijgebouwen. Rondom en binnenin zijn heel wat fragmenten van het vroegere metselwerk zichtbaar.

Vanaf de Brugseweg is de achterkant zichtbaar.
Let op de grote opening die toeliet om het zwaar geschut binnen te krijgen.    Het metselwerk rechts in de opening dateert van na de oorlog.

Rechts is er ook een raamopening en een loergat. Dit deel was vermoedelijk het personeelsonderkomen.

Bemerk de dikte van het dak.  Dit deel van de bunker is nog een stuk lager dan het voorste deel met de geschutskamer.  Het dak loopt schuin omhoog en is bedekt met aarde en gras als camouflage en extra bescherming tegen voltreffers.

Bemerk het metselwerk links van de opening.  Dit is nog een muurdeel van de vooroorlogse boerderij.

De golfplaat op het dak bedekt het mangat dat toegang geeft tot de observatiepost.
De observatiepost kon bereikt worden via een mangat (60 x 75 cm) met een diepte van 105 cm dat toegang gaf vanuit de bunker.
De observatiepost (100 x 120 cm; 130 cm diep) is gebouwd op het lagergelegen achterste gedeelte van de bunker, waardoor de voorzijde van de post nauwelijks uitsteekt boven het hoogst gelegen deel van de versterking en dus bijna niet zichtbaar is.
In deze observatiepost is een roepbuis om inlichtingen door te geven naar de bemanning van het geschut binnenin de bunker.  Deze roepbuis komt uit in de geschutskamer.

Vanaf de Wijngaardstraat is de voorkant zichtbaar.
In de voorkant bevindt zich een geschutsopening van 700 cm x 150 cm. Boven deze opening bemerken we het dak dat bijna twee meter dik is.

In de geschutskamer is de vroegere verhoging, waarop het geschut stond, uitgebroken.

Het dak is gegoten op een roostering van profielijzers, met houten balken als binnenbekisting.

De binnenkant van de geschutsopening (230 x 50 cm) bevindt zich 30 cm onder het plafond van de geschutskamer.
Naast de geschutskamer bevindt zich een tweede ruimte die wellicht dienst deed als personeelsonderkomen. In deze kamer bevindt zich ook de schacht om via een mangat de observatiepost in het dak te betreden. Na de verovering door de Britten op 31 juli 1917, hakten ze doorheen de 145 cm dikke muur van deze kamer een opening om een mitrailleurpost te kunnen installeren.

Functie : oorspronkelijk een Duitse kazemat voor zwaar geschut met geschutskamer en munitievoorraadkamer / personeelsonderkomen. Een observatiepost bevindt zich in het dak. Na de Britse verovering hakten ze een opening in de wand van de munitievoorraadplaats voor de montage van een mitrailleur.

Geschiedenis : na de Britse verovering werd in de bunker een hulppost ingericht door het 1/4 Oxfordshire and Buckinghamshire Light Infantry. Door de gewijzigde frontsituatie wees de hoofdingang nu recht in de richting van het Duits geschut. Tijdens de nacht van 7 op 8 augustus vloog een artilleriegranaat recht de bunker binnen. Bijna al wie zich in de ruimte bevond, werd gedood of zwaar gewond.


Foto Robert Missinne Zicht op de achterkant :
  • Grote opening die toeliet om het zwaar geschut binnen te krijgen.   Het metselwerk rechts van de opening dateert van na de oorlog.
  • Rechts is er ook een raamopening en een loergat.
  • Bemerk de dikte van het dak.  Dit deel van de bunker is nog een stuk lager dan het voorste deel met de geschutskamer.  Het dak loopt schuin omhoog en is bedekt met aarde en gras als camouflage en extra bescherming tegen voltreffers.
  • Bemerk het metselwerk links van de opening.  Dit is nog een muurdeel van de vooroorlogse boerderij.
  • De golfplaat op het dak bedekt het mangat dat toegang geeft tot de observatiepost.
Foto Robert Missinne Zicht op de voorkant :
  • De geschutsopening (700 x 150 cm) van het kanon.
  • Richting 235 ░ (ZWW)
  • Let op de dikte van het dak.  De bovenkant van de geschutsopening komt op dezelfde hoogte als de onderkant van het dak.

Foto Documentatiecentrum In Flanders Fields
Voorkant van de bunker (situatie 1959) vˇˇr de aanbouw van boerderijgebouwen
Foto Documentatiecentrum In Flanders Fields Ieper

 

Foto Robert Missinne Zicht op de binnenkant van de geschutskamer :
  • In de huidige toestand is de vroegere verhoging waarop het geschut stond, uitgebroken.
  • Bemerk de roostering van ijzeren profielen met houten balken als binnenbekisting.
  • Binnenkant geschutsopening (230 x 50 cm) bevindt zich 30 cm onder plafond geschutskamer

Foto Robert Missinne De mitrailleuropening (120 x 30 cm) in de aanbouw.   De dikte van de muur is 145 cm.
De schietopening is gericht naar 335 ░ (NNW)
Foto Robert Missinne Detail van de mitrailleuropening : let op de dikte van het bewapeningsijzer.
Deze mitrailleuropening werd pas na de Britse verovering in de zomer 1917 door de Britten in de betonwand gehakt.

Foto Robert Missinne Bekisting met de oude hoevemuren.

Bemerk het smalspoor dat in het voorjaar 1999 door de landbouwer werd bovengeploegd.


Foto Robert Missinne Detail van de vroegere hoevemuren, links van de grote toegang tot de bunker.

Foto Robert Missinne De observatiepost kon betreden worden via een mangat (60 x 75 cm) met een diepte van 105 cm dat toegang gaf vanuit de bunker.

Foto Robert Missinne De observatiepost (100 x 120 cm; 130 cm diep) is gebouwd op het lagergelegen achterste gedeelte van de bunker, waardoor de voorzijde van de post nauwelijks uitsteekt boven het hoogste gelegen deel van de versterking en dus bijna niet zichtbaar is.

Foto Robert Missinne Bemerk de roepbuis om inlichtingen door te geven vanop de observatiepost naar het geschut binnenin de bunker.  Deze roepbuis komt uit in de geschutskamer.

 

INPLANTING : alleen
vlakte
vroeger ingebouwd / nu ge´ntegreerd in de boerderijgebouwen

 

ORIENTATIE : Voorkant (Duits zwaar geschut) naar 235░ (ZWW)
Rechterzijkant (Britse mitrailleur) naar 335░ (NNW)

 

UITWENDIG
UITZICHT :
Achterkant 1 poortopening afmetingen :
1 kijkgat afmetingen : 70 x 90 cm
1 loeropening, schuin naar beneden lopend
Voorkant schietgaten : 1 afmetingen : 700 x 150 cm
Linkerkant gesloten
Rechterkant schietgat mitrailleur (Brits) Afmetingen : 120 x 30 cm
Dak vlak (in drie delen met observatiepost)   aantal openingen : 1 (mangat 60 x 65 cm)
Bijgebouw 1 (ge´ntegreerd)

 

MATERIALEN Beton : bekisting met planken / muren
Wapenijzer : rond / I-profiel (plafond binnenkant met balkenbekisting) op 15 Ó 20 cm van elkaar
Kiezel : grof en fijn

 

INWENDIG
UITZICHT :
Binnenmuren : Diverse
Kamers :
  • Geschutskamer zwaar geschut (Duits)
  • Geschutskamer mitrailleur (Brits) in aanbouw
  • Materiaalkamer (latere datum ?)
  • Mangat met toegang tot observatiepost (60 x 65 x 105 CM)
Gangen : /

 

NIVEAU : bovengronds

 

AFMETINGEN
BUITEN :
Voorkant : Lengte : 740 cm Hoogte : 430 cm
Achterkant : Lengte : 750 cm Hoogte :
Linkerzijkant : Lengte : 1150 cm Hoogte :
Uitbouw : Lengte : 710 cm Hoogte : 340 cm

 

DIKTE : Dak : Kazemat : 170 - 190 cm
Voorkant :
Achterkant : 100 cm
Zijkanten : Mitrailleur : 145 cm

 

BESCHADIGINGEN :

 

OPMERKINGEN :

 

OPMETING : Robert en Tim Missinne, Roger Verbeke
DATUM : 3 mei 1999, 15 mei 1999

ę Robert Missinne

Terug naar bunkerinventaris

Naar volgende bunker