FRANKY DUBOIS' WAARNEMINGSPAGINA VAN DE ZON

Amateur observatory "ADONIS" Franky Dubois, Langemark
28 jaar waarnemingen van de zon 1982-2009

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.

ENGLISH


Mijn naam is Franky Dubois, ik ben woonachtig in Langemark, een gemeente in West-Vlaanderen. Al meer dan zesendertig jaar ben ik amateurastronoom. De laatste 28 jaar hou ik mij bijna uitsluitend bezig met het waarnemen van onze zon. Aan de hand van het aantal zonnevlekken en groepen vlekken die zich op het zichtbare zonsoppervlak bevinden wordt de aktiviteit bepaald.
Iedere dag als het weer het tenminste toelaat, wordt een waarneming verricht van de zon. Ons Belgisch weertje laat tussen de 250 en 290 waarnemingsdagen toe.
Sinds 1996 ben ik werkgroepleider bij de Vereniging voor sterrenkunde en ben ik verantwoordelijk voor het verzamelen en verwerken van de waarnemingen van ongeveer 35 waarnemers, verspreid over het land.Mijn sterrenwacht is een klein gebouwtje van 5.4 X 3.2 meter, verdeeld in drie delen. Het hoogste gedeelte draagt een koepel met een diameter van drie meter die op vijf wielen volledig kan ronddraaien, zodoende kan de volledige hemel waargenomen worden. De koepel bestaat uit een ijzeren geraamte en is bekleed met aluminium. De waarnemingsspleet is ongeveer 80 cm. en kan in twee aparte delen geopend worden. De koepel bevat het hoofdinstrument van de sterrenwacht, n.l. een 125 mm lenzentelescoop.
Het tweede gedeelte van de sterrenwacht heeft een afschuifbaar dak en bevat een telescoop die speciaal gemaakt is om uitbarstingen waar te nemen aan de rand van de zon. Het instrument is een 70mm F1000mm lenzentelescoop voorzien van een kegeltje die in het brandpunt staat van de kijker. Hierdoor verkrijg je een kunstmatige zonsverduistering. Met een interferentie filter van 10 Angstrom laat je enkel het licht van waterstof door en zodoende kan je de eventuele zonnevlammen aan de rand van de zon waarnemen.


Instrumenten

Het hoofdinstrument van de sterrenwacht is een lenzentelescoop speciaal op aanvraag vervaardigd door de firma Lichtenknecker in Hasselt. De lensdiameter is 125mm met een openingsverhouding van F20, met andere woorden een brandpuntsafstand van 2500mm. Een ideale zon , maan en planeetkijker.
Om het intense licht van de zon te reduceren maak ik gebruik van een speciaal prisma die ontwikkeld werd om de intense hitte die optreed in het brandpunt van de kijker te verwijderen uit het optische systeem. Het zogenaamde Herschel zonneprisma bestaat uit een optisch vlak geslepen glazen wig die onder een bepaalde hoek geplaatst is , waardoor ongeveer 95% van het licht en de warmte het prismahuis door een opening achteraan verlaat. De overige 5% wordt gereflecteerd naar het oculair (ooglens)of de fotografische emulsie. Voor het visuele werk kunnen de resterende 5% weggefilterd worden met behulp van ofwel grijsfilters in verschillende intensiteiten of, nog beter met groenfilters die qua kontrast beter scoren.

Uitgebreide info over het waarnemen van onze zon.

Volgende pagina's zijn uitgezonderd deze van de Belgische zonnewaarnemers volledig in de Engelse taal. Daar deze informatie bevatten die enkel van nut zijn voor mensen die zelf de zon waarnemen of er studies er rond verrichten. Wil je echter toch informatie over een van de onderstaande onderwerpen , gebruik dan het e-mail adres onderaan.


Numerical expression of sunspot activity

Toont de vijf verschillende relatieve daggetallen bepaald in de sterrenwacht. Een korte beschrijving wordt gevolgd door een grafiek. De grafieken tonen heel duidelijk de elfjarige zonnecyclus.

Photographic determination of positions

Hier leer je iets meer over de groepenverdeling op de zon.

Recent photography

Hier vindt u de meest recente opnames van de zon.

Daily Sunspotnumbers

Dagelijkse waarnemingen worden zodra ze beschikbaar zijn op deze pagina geplaatst in tabelvorm.

Other interesting solar sites

Op deze pagina vindt u een uitgebreide reeks links die alle te maken hebben met de zon, je vindt er ook talrijke links terug van amateur zonnewaarnemers van over de hele wereld.

All kind of solar stuff

Interesante zaken die te maken hebben met de zon.

List of special dates and events

Speciale datums in de 30 jarige periode dat ik aan astronomie doe.

Belgian Solar Observers

Hier vindt u de pagina's met alle informatie over de Belgian Solar Observers. Volledig in het Nederlands !!

Modell of the International Space Station 1:25

De maquette van het ISS in Astrolab Iris , de schaal is 1:25!
e-mail Opmerkingen en sugesties zijn welkom
Speciale dank aan Vanbeselaere Johan ( A.C.G. Belgium )
Neem een kijkje op Johan's pagina over Telescope Making